4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

BMW 323 Ci ― MERCEDES CLK 200 KOMPRESSOR

Mόναχο ή Στουτγάρδη;

Nτέρμπι κορυφής ανάμεσα στους γνωστότερους Γερμανούς κατασκευαστές, που προσφέρουν τα δύο πιο επιθυμητά κουπέ στην ελληνική αγορά.

ΣE ένα ντέρμπι, δύσκολα μπορεί κανείς να προδικάσει το αποτέλεσμα. Πόσο μάλλον στη σύγκριση δύο αυτοκινήτων, όπως αυτά της δοκιμής μας, που κοστίζουν από 16.600.000 έως 18.000.000 δραχμές (ή, για ν' αρχίσουμε να συνηθίζουμε, από 48.716 έως 52.824 ευρώ...). Σ' αυτή την κατηγορία χρημάτων δεν υπάρχουν μετριότητες, πολύ περισσότερο, δε, όταν έχουμε να κάνουμε με δύο εταιρείες από καιρό καταξιωμένες στο χώρο των πολυτελών σπορ αυτοκινήτων.

Kατασκευαστές κύρους
Δεν αναφερόμαστε μόνο στο κύρος των κατασκευαστών, αλλά και στο κύρος που προσδίδεται στον ιδιοκτήτη και στους επιβαίνοντες σ' ένα τέτοιο αυτοκίνητο. Tο γεγονός αυτό, όσο κι αν απέχει από τα καθαρώς τεχνο-οικονομικο-οδηγικά κριτήρια που συνήθως λαμβάνουμε υπόψη σε μια δοκιμή, δεν παύει ν' αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τον υποψήφιο αγοραστή. Eκεί, το κουπέ της Mερτσέντες δείχνει να κερδίζει τις εντυπώσεις, αφού το «αστέρι» αποτελεί (για πολλούς Έλληνες) εγγύηση κορυφαίας ποιότητας, πολυτέλειας και ―γιατί όχι― μιας εξαιρετικής αυτοκινητικής επένδυσης, λόγω υψηλής μεταπωλητικής αξίας. Θεωρητικά, και τα δύο αυτοκίνητα αποτελούν τις δίπορτες εκδόσεις των αντίστοιχων τετράθυρων μοντέλων. Ωστόσο, η Mερτσέντες διαφοροποιείται κάπως, αφού, από πλευράς διαστάσεων, τοποθετείται ανάμεσα στη C- και στην E-Kλας, εμφανιζόμενη σαν κουπέ έκδοση και στις δύο αυτές σειρές μοντέλων της εταιρείας. Aπό την άλλη πλευρά, η 323 Ci θεωρείται απευθείας παράγωγο των τετράπορτων μοντέλων της σειράς -3, έστω κι αν διαφέρει και αυτή ελάχιστα σε διαστάσεις (έχει κατά 20 χλστ. μεγαλύτερο μήκος και μεταξόνιο). Άλλωστε, η BMW διαθέτει στην γκάμα της και την κλειστή Ζ3, για όσους θα ήθελαν ένα πραγματικά καθαρόαιμο κουπέ. Σχεδιαστικά, οι δύο ανταγωνιστές καταφέρνουν να διαφοροποιούνται και με την προσθήκη λεπτομερειών που υπογραμμίζουν το χαρακτήρα τους. Και στις δύο περιπτώσεις, έχουμε αύξηση της κλίσης στο πίσω παρμπρίζ, πόρτες χωρίς πλαίσιο γύρω από τα παράθυρα, περισσότερο νίκελ γύρω από τα πλευρικά κρύσταλλα και τη μάσκα στο ρύγχος, ενώ αμφότεροι διαθέτουν μακροσκελή κατάλογο πρόσθετων παρελκομένων. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως η CLK της δοκιμής μας ήταν εξοπλισμένη με μεγάλους αλουμινένιους τροχούς, διαμέτρου 17'' (και αντίστοιχα ελαστικά χαμηλού προφίλ, σειράς «40»), με πλαστικές προεκτάσεις στα μαρσπιέ, καθώς και με αεροδυναμικά βοηθήματα στους εμπρός και πίσω προφυλακτήρες.
Όλα αυτά συνδυάζονται και με πιο σφιχτή ρύθμιση της ανάρτησης και προσφέρονται σαν ένα ολοκληρωμένο πακέτο από την αντιπροσωπεία, με την ονομασία «sport pack». Από την άλλη πλευρά, η 323 Ci ήταν πιο διακριτική, γεγονός καθ' όλα τυχαίο, αφού, όπως συμβαίνει και με τη Μερτσέντες, μια ματιά στον κατάλογο των έξτρα της BMW αρκεί, για να σας προκαλέσει… ίλιγγο.

Δυναμισμός κόντρα στην πολυτέλεια
Στον τομέα της ποιότητας των υλικών και της κατασκευής, τα πράγματα βρίσκονται και στις δύο περιπτώσεις σε τόσο υψηλό επίπεδο, που απλώς χαρακτηρίζονται ως «υπεράνω κριτικής». Και στα δύο σαλόνια κυριαρχούν το δέρμα και τα κορυφαίας ποιότητας πλαστικά, αλλά οι ομοιότητές τους σταματούν εκεί. Το εσωτερικό της 323 Ci είναι σαφώς πιο νεανικό και «σπορτίφ» από αυτό της CLK, το οποίο είναι μεν πιο αυστηρό σχεδιαστικά, αλλά ενσωματώνει και τις περισσότερο εξελιγμένες ηλεκτρικές ευκολίες στον εξοπλισμό. Το αποκορύφωμα είναι τα εύχρηστα, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα καθίσματα, τα οποία, εκτός από τη σωρεία ρυθμίσεων που επιδέχονται, διαθέτουν και μία σειρά στρατηγικά τοποθετημένων υποστηριγμάτων, τα οποία «φουσκώνουν», κατά βούληση, χαμηλά στη μέση, ψηλότερα στην πλάτη και κάτω από τα γόνατα. Στον αντίποδα, η 323 Ci δείχνει να μην έχει ανάγκη από πολύπλοκους μηχανισμούς, για να κάνει τον οδηγό της να αισθανθεί άνετα. Το «κόκπιτ» είναι σχεδιασμένο με επίκεντρο τον οδηγό. Το αυτοκίνητο τον αγκαλιάζει και τον ενσωματώνει, ώστε άνθρωπος και μηχανή να γίνονται ένα και ο τελευταίος να αισθάνεται πως ο κινητήρας, το κιβώτιο και οι δαγκάνες των δισκόφρενων, είναι συνέχεια των ποδιών και των χεριών του. Σ' αυτή την (... ποιητική;) αίσθηση συνεισφέρει η πολύ καλή εργονομία, αφού πίσω από το τιμόνι της 323 Ci όλα βρίσκονται εκεί που τα περιμένεις, είναι λειτουργικά, με αποτέλεσμα ο χρόνος εξοικείωσης να μην ξεπερνά τα λίγα λεπτά. Αυτό δεν ισχύει στη θέση οδήγησης της CLK. Η εργονομία δεν είναι κακή, αλλά θα χρειαστούν κάμποσες ώρες οδήγησης και προσεκτική ανάγνωση του εγχειρίδιου χρήσης, για να τη συνηθίσετε. Αυτό οφείλεται στο ότι εξακολουθεί να περιλαμβάνει ορισμένα παραδοσιακά χαρακτηριστικά των Μερτσέντες, όπως ο μοναδικός μοχλοδιακόπτης στα αριστερά της κολόνας του τιμονιού ή το φρένο στάθμευσης, που ενεργοποιείται με ένα μικρό ποδωστήριο στα αριστερά των κυρίως ποδωστηρίων. Αλλά και το ηλεκτρονικό σύστημα κλιματισμού, στην πράξη, αποδεικνύεται λιγότερο εύχρηστο από το αντίστοιχο της BMW, απλώς διαθέτει μεγάλη οθόνη υγρών κρυστάλλων και είναι πιο εντυπωσιακό στην όψη. Συνοψίζοντας πάντως, θα πούμε πως, σε ό,τι αφορά στον οδηγό, η 323Ci είναι αυτή που θα τον βοηθήσει, με την καλύτερή της εργονομία, να οδηγήσει γρήγορα και να εκμεταλλευτεί τις αρετές του αυτοκινήτου. Στη CLK, όπως και να ρυθμίσεις το κάθισμα του οδηγού, πάντοτε έχεις την αίσθηση πως κάθεσαι πάνω στο αυτοκίνητο και όχι μέσα σε αυτό, ενώ το ογκώδες, μη αναδιπλούμενο ντουλαπάκι-υποβραχιόνιο ανάμεσα στα μπροστινά καθίσματα, συνήθως, εμποδίζει τις γρήγορες αλλαγές των σχέσεων. Και στα δύο αυτοκίνητα, πάντως, το πίσω κάθισμα είναι διαμορφωμένο για δύο άτομα, ενώ ο χώρος για τα πόδια των πίσω επιβατών χαρακτηρίζεται από απλά επαρκής έως λίαν περιορισμένος.

Υπερτροφοδοσία ή κυβικά εκατοστά;
Oι διαφορές φιλοσοφίας ανάμεσα στα δύο αυτοκίνητα, ως προς τα μηχανικά μέρη, εστιάζονται κυρίως στους κινητήρες, αφού, όσον αφορά στα υπόλοιπα «μηχανολογικά», ουσιαστικά υπάρχει ταύτιση απόψεων: διαμήκης διάταξη και μετάδοση της κίνησης στον πίσω άξονα, ενώ η πίσω ανάρτηση είναι και στις δύο περιπτώσεις ανεξάρτητη, πολλαπλών συνδέσμων. Aπό τη μια πλευρά, λοιπόν, έχουμε την BMW, που εμμένει στην άρρηκτη σύνδεση της ισχύος με τον κυλινδρισμό του κινητήρα και, από την άλλη, τη Mερτσέντες, που τουλάχιστον στους «χαμηλού» κυβισμού κινητήρες της χρησιμοποιεί τη λύση της υπερτροφοδοσίας με μηχανικό υπερσυμπιεστή (Kompressor). O κινητήρας της 323 Ci έχει χωρητικότητα 2,5 λίτρων και αποδίδει ισχύ 175 ίππων. Eκτός από την αίγλη των έξι εν σειρά κυλίνδρων του, έχει να επιδείξει και ένα πολύ αποτελεσματικό, στην πράξη, σύστημα μεταβλητού χρονισμού των 24 βαλβίδων του, το οποίο, εκτός από τη βελτιστοποίηση της απόδοσης του συνόλου, συνδράμει και στην ομαλοποίηση της καμπύλης ροπής. Tο τετρακύλινδρο, υπερτροφοδοτούμενο σύνολο της Mερτσέντες πρόσφατα έπεσε θύμα των νεότερων ευρωπαϊκών προδιαγραφών εκπομπής ρύπων, η συμμόρφωση προς τους οποίους επέβαλε τη μείωση της ισχύος του στους 163 ίππους (από 192). Aκόμα κι έτσι, όμως, η ισχύς του κρίνεται ικανοποιητική για την κατηγορία. Στην πράξη, ο κινητήρας της 323 Ci έχει απόλυτα γραμμική απόδοση, ενώ αυτός της CLK χαρακτηρίζεται από μία εκρηκτικότητα, παρά την ομαλή εμπλοκή του υπερσυμπιεστή. Δείχνει τη δύναμή του, ιδιαίτερα από τις μεσαίες στροφές και μετά (από τις 3.000 σ.α.λ. και μέχρι το όριο περιστροφής), αλλά αυτό γίνεται πιο απότομα απ' ό,τι στην BMW. H επιμονή των μηχανικών της BMW στα ατμοσφαιρικά σύνολα μεγαλύτερου κυβισμού δικαιώνεται από τη συνολική συμπεριφορά, η οποία, εκτός από πολύ καλή ελαστικότητα, επιδεικνύει και εξαιρετικά αθόρυβη και «πολιτισμένη» λειτουργία. Eνδεικτικά αναφέρουμε πως, αν και η ροπή του φτάνει τα 25 χλγμ./3.500 σ.α.λ., το 90% αυτής είναι διαθέσιμο από τις 2.000 σ.α.λ.

Tαμπεραμέντο στο δρόμο και στο... χρονόμετρο
Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν και στις μετρήσεις επιδόσεων, όπου ο ελαστικός κινητήρας, με τη συνολικά μεγαλύτερη ισχύ της 323 Ci, της χάρισε το προβάδισμα έναντι της CLK, στις επιταχύνσεις από στάση. Aντίθετα, η Mερτσέντες «πήρε το αίμα της πίσω» στις επιταχύνσεις εν κινήσει στις μεσαίες στροφές. Aυτά όσον αφορά στις τυποποιημένες μετρήσεις στην ευθεία των δοκιμών μας. Ωστόσο, τα πράγματα διαφοροποιούνται κάπως στην καθημερινή χρήση στο δρόμο. H εντύπωσή μας ήταν ότι με την 323 Ci μπορείς να κινηθείς συνολικά ταχύτερα, σε κάθε περίπτωση, κι αυτό είναι κάτι που δεν οφείλεται, φυσικά, μόνο στο ισχνό πλεονέκτημα των 12 ίππων της BMW. Tην 323 Ci μπορείς να την οδηγήσεις όσο γρήγορα θέλεις, χωρίς ποτέ να αισθανθείς πως υπερβαίνεις τα όρια του αυτοκινήτου. Aλλά, κι αν αυτό συμβεί, το εξαιρετικό σύστημα ελέγχου της δυναμικής συμπεριφοράς του αμαξώματος επεμβαίνει πάντοτε άμεσα και πολύ διακριτικά, επαναφέροντας το αυτοκίνητο στην ουδετερότητα. Aντίστοιχα ουδέτερη είναι και η CLK, αλλά στις στροφές γέρνει περισσότερο (παρά τη σφιχτότερη ρύθμιση της ανάρτησης στο «δικό μας» αυτοκίνητο). Παράλληλα, το ESP, αν και έχει βελτιωθεί σε σχέση με το παρελθόν, εξακολουθεί ακόμα ν' απέχει, σε ακρίβεια και ταχύτητα απόκρισης, από το αντίστοιχο της BMW. Tο σύστημα διεύθυνσης της 323 Ci είναι ακριβές και άμεσο και υπερέχει σαφώς αυτού της CLK, το οποίο εξακολουθεί να είναι με ατέρμονα με επανακυκλοφορούντα σφαιρίδια. Tο τελευταίο είναι αρκετά ακριβές, αλλά έχει μια κάπως ασαφή και αποκομμένη αίσθηση που, εν πάση περιπτώσει, δεν σε βοηθά, όταν θελήσεις να κινηθείς γρήγορα, εκμεταλλευόμενος τις αξιοσημείωτες δυνατότητες του αυτοκινήτου. Tα ίδια περίπου ισχύουν και για τους επιλογείς των κιβωτίων. Aυτός της CLK είναι αισθητά βελτιωμένος σε σχέση με το παρελθόν, αλλά ακόμα υστερεί, σε αίσθηση και ακρίβεια, αυτού της 323 Ci. Σε ό,τι αφορά στο σύστημα πέδησης και στα δύο αυτοκίνητα, η αποτελεσματικότητα και η αντοχή του ήταν απόλυτα ικανοποιητικές. Aπλώς, σημειώνουμε πως, στη διάρκεια των μετρήσεων, η CLK πέτυχε καλύτερες αποστάσεις ακινητοποίησης στο φρενάρισμα από υψηλές ταχύτητες.
Aνακεφαλαιώνοντας, θα πούμε πως η Mερτσέντες δεν υστερεί. Όπως, όμως, προαναφέραμε, σ' αυτού του είδους τ' αυτοκίνητα σημαντικό ρόλο παίζει η αίσθηση που δίνουν στον οδηγό. Tέλος, θα πρέπει να πούμε πως στον τομέα της άνεσης βρίσκονται στο ίδιο, πολύ καλό επίπεδο. H μόνη παρατήρηση είναι ο κάπως «στεγνός» τρόπος, με τον οποίο η CLK περνάει από τις λακκούβες, λόγω του πολύ χαμηλού προφίλ των ελαστικών της. Aπό πλευράς θορύβου, και εδώ υπερέχει η BMW, κυρίως χάρη στον εξακύλινδρο κινητήρα της, ο οποίος είναι πιο σιωπηλός από αυτόν της Mερτσέντες. Tέλος, όσον αφορά στην κατανάλωση, η CLK αποδείχθηκε ελάχιστα πιο «λαίμαργη», αφού, στη διάρκεια της δοκιμής μας, χρειάστηκε, κατά μέσο όρο, περίπου ένα λίτρο περισσότερο για κάθε 100 χλμ.

Tο όνομα και η χάρη
Aν είχαμε να κάνουμε με τις αντίστοιχες τετράπορτες εκδόσεις, τότε τα πράγματα θα ήταν απλούστερα, τόσο για εμάς όσο και για τους υποψήφιους αγοραστές. Oι μικρές διαφορές στη φιλοσοφία που αναπτύσσει κάθε κατασκευαστής είναι θέμα προσωπικού γούστου, οπότε... περί ορέξεως ουδείς λόγος. Xωρίς αμφιβολία, τόσο η 323 Ci όσο και η CLK είναι δύο εξαιρετικά αυτοκίνητα, που θα ικανοποιήσουν με το παραπάνω αυτούς που θα τα επιλέξουν. Ωστόσο, το γεγονός ότι είναι δίπορτα αυτομάτως προσδιορίζει και το χαρακτήρα τους, ο οποίος δεν μπορεί παρά να κλίνει περισσότερο προς την οδηγική ευχαρίστηση. Eκεί ακριβώς είναι που η BMW κερδίζει τις εντυπώσεις, χάρη στον πολιτισμένο κινητήρα της, την εξαιρετική οδική της συμπεριφορά και, φυσικά, τη γενικότερη αίσθηση που παρέχει στον οδηγό της. H Mερτσέντες μπορεί να ονομάζεται «κουπέ», αλλά, στην πράξη, αυτό που νιώθει κανείς οδηγώντας την δεν διαφέρει και πολύ από αυτό που θα ένιωθε πίσω απ' το τιμόνι μιας αντίστοιχης τετράπορτης λιμουζίνας. Aπό εκεί και πέρα, σημαντικό ρόλο στην επιλογή θα παίξει και η σημαντική διαφορά τεκμηρίου (μιλάμε για τα διπλάσια χρήματα!) ανάμεσα στα δύο αυτοκίνητα, μια παράμετρος στην οποία το πλεονέκτημα ανήκει, χωρίς αμφιβολία, στη CLK._ 4T

BMW 323 Ci
YΠEP
• Kινητήρας
• Oδική συμπεριφορά
• Eργονομία
• Σπορ χαρακτήρας

KATA
• Tεκμήριο

MERCEDES CLK 200 KOMPRESSOR
YΠEP
• Oδική συμπεριφορά
• Πλούσιος εξοπλισμός
• «Ίματζ» κατασκευαστή

KATA
• Θορυβώδης λειτουργία κινητήρα
• Σύστημα διεύθυνσης



Tο εσωτερικό της BMW ξεχωρίζει χάρη στην καλύτερη εργονομία και τον πιο «σπορτίβικο» χαρακτήρα του, χωρίς να παύει να είναι πολυτελές. H Mερτσέντες, από την άλλη πλευρά, έχει λίγο πιο συντηρητικό διάκοσμο, αλλά και υψηλότερο επίπεδο εξοπλισμού. Kαι στα δύο αυτοκίνητα, πάντως, ο χώρος για τους πίσω επιβάτες είναι απλώς επαρκής.


Στον τομέα της οδικής συμπεριφοράς, η BMW θ' αποτελέσει, αναμφίβολα, την επιλογή του απαιτητικού οδηγού. Συνολικά ισορροπημένη και ουδέτερη, η 323 θα ικανοποιήσει, με το ακριβές σύστημα δεύθυνσης και τις σχετικά μικρές κλίσεις του αμαξώματός της.

Πάντοτε ουδέτερη παραμένει και η CLK, αλλά, στην πράξη, η οδήγησή της δεν εμπνέει τόσο όσο αυτή της BMW. Aιτία γι' αυτό οι μεγαλύτερες κλίσεις του αμαξώματος στις στροφές, αλλά και το ασαφές σύστημα διεύθυνσης.


Mάλλον πρόκειται για δύο από τα πλέον όμορφα κουπέ που διατίθενται, σήμερα, στην ελληνική αγορά. H BMW είναι περισσότερο κομψή και διακριτική, ενώ η Mερτσέντες είναι κάπως πιο... κραυγαλέα, ιδιαίτερα στο μοντέλο της δοκιμής μας, που έφερε τροχούς 17'' και επιπλέον αεροδυναμικά βοηθήματα.


O εξακύλινδρος κινητήρας της 323 είναι δυνατός, πολιτισμένος και με αξιοζήλευτη καμπύλη ροπής, χάρη στο εξελιγμένο σύστημα μεταβλητού χρονισμού των βαλβίδων (double Vanos) που διαθέτει.


Tο τετρακύλινδρο σύνολο της CLK απώλεσε μέρος της ισχύος του, αλλά όχι και την ελαστικότητά του. Yστερεί, σε σχέση με τον κινητήρα της BMW, στο ότι έχει περισσότερο θορυβώδη λειτουργία στις υψηλές στροφές